Na hore Zvir sa modlili aj za zosnulých pri leteckom nešťastí

11.04.2010 Stará Ľubovňa

Litmanová 11. apríla (TASR) – Za výdatného sneženia s teplotou tesne nad bodom mrazu sa dnes na gréckokatolíckom mariánskom pútnickom mieste na hore Zvir pri obci Litmanová v okrese Stará Ľubovňa zišlo podľa odhadov ...
V dnešnú Tomášovu, druhú nedeľu po Pasche, prišli takto osláviť Sviatok Božieho milosrdenstva.
Slávnosť sa začala ráno akatistom k Bohorodičke a pokračovala modlitbou svätého ruženca a posvätením ikony Božieho milosrdenstva. Ako TASR informoval Ján Dubníček, zodpovedný za masmediálnu oblasť farnosti v Litmanovej, prešovský arcibiskup a metropolita gréckokatolíckej cirkvi Ján Babjak dnes niekoľkokrát opakovane vyzval prítomných k modlitbám za všetkých tragicky zosnulých a pozostalých sobotňajšieho leteckého nešťastia, počas ktorého zahynul aj prezident Poľskej republiky Lech Kaczynski.
Vladyka Ján Babjak sa potom v homílii archijerejskej svätej liturgie venoval téme Božieho milosrdenstva. Vyzval ľudí a prosil ich, aby boli milosrdní voči blížnym. \"Milosrdenstvo je more, do ktorého sa zmestí špina celého sveta. Všetci sme závislí od božieho milosrdenstva, od božej lásky, \" uviedol v homílii vladyka Ján Babjak.
Hora Zvir pri Litmanovej je známa v súvislosti so zjaveniami Panny Márie, ktorých pravosť je stále predmetom skúmania zo strany cirkvi. Panna Mária sa zjavila dvom dievčatám, vtedy jedenásťročnej Ivete Korčákovej a dvanásťročnej Kataríne Češelkovej v drevenom zrube. Zjavenia trvali od 5. augusta 1990 do 6. augusta 1995 každý mesiac, vždy v nedeľu po prvom piatku. Pri poslednom zjavení Božia Matka sľúbila, že tam ostáva stále prítomná. Aj po skončení zjavení veriaci a pútnici zo Slovenska i zo zahraničia stále prichádzajú na toto miesto. Celý areál s kaplnkou Nepoškvrneného Počatia Presvätej Bohorodičky a prameňom na hore Zvir pri Litmanovej bol 7. septembra 2008 povýšený a vyhlásený vladykom Jánom Babjakom za gréckokatolícke mariánske pútnické miesto Prešovskej archieparchie.
 

Vyberte región